Preuzeto s domacica.com.hr Starinski recept za mamin kruh. Od ove količine dobit ćete 2 manja kruha.
Sastojci
- 1 dcl mlijeka
- 1 žličica šećera
- 1 vrećica suhog instant kvasca Dolcela
- 400 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 1-2 žličice soli
- 2 žlice jogurta
- 1 žlica masti
- 2 dcl vode
Priprema
- Mlijeko sa šećerom zagrijte da bude mlako. Dodajte u njega kvasac i ostavite na toplom da nabubri.
- U većoj posudi pomiješajte sve sastojke zajedno s uzdiglim kvascem, pa zamijesite glatko tijesto.
- Zamiješeno tijesto ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
- Uzdignuto tijesto premijesite, oblikujte kruščić, stavite ga u tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje.
- Kruh neka još odmara u tepsiji dok vi zagrijete pećnicu na 180 C.
- Ukoliko želite zarežite ga po vrhu nožem.
- Kruh pecite oko 45 minuta.
Napomena
Ovdje možete koristiti i neka druga brašna po želji (crno, integralno, mješavinu brašna sa žitaricama i slično) - kako je svako brašno različito i različito upija vodu, slobodno količinu vode povećajte ukoliko mislite da zatreba.